Wednesday, December 5, 2012

BUNGA-BUNGA TERCANTIK DUNIA


Hari ni nak bercerita tentang flora yang sangat menggiurkan hati ini..BUNGA. Betapa hebatnya ciptaan Allah SWT, dia menciptakan golongan Hawa yang secantik dan seharum bunga. Lumrah kecintaan mereka terhadap unsur alam ini. 

Berikut merupakan 16 jenis bunga yang tercantik di dunia berdasarkan bacaan dalam blog 'Orang Putih' Arts On Earth. Semua jenis bunga ni memang sangat menyerlah dan ada jiwanya masing-masing. Mengapa pula bunga ada jiwa? Mari kita belek-belek bersama..^_^

1. CANNA


2. CHERRY BLOSSOM


3. COLORADO COLUMBINE


4. HYDRANGEA



5. LILY OF THE VALLEY


6. CALLA LILY

7. BLACK EYED SUSAN


 8. BLEEDING HEART


9. BLUE BELLS


10. LANTANA


11. ROS


12. ORIENTAL POPPY


13. MUSSAENDA ERYTHROPHYLLA 
(ASHANTI BLOOD, RED FLAG BUSH, TROPICAL DOGWOOD)


14. BEGONIA
15.  IXORA
16. DENDROBIUM 
Ada tak yang familiar kita nampak di Malaysia ni? Kalau di Sabah, yang no.10 tu memang banyak di tepi-tepi jalan dan semak-samun. Dah tentu orang tak berapa tahu pun bunga tu antara bunga yang tercantik kat dunia ni...hehe..sebenarnya Ifti pun baru tahu juga..=D 
Kalaulah dapat tanam kesemua bunga ni di rumah. Fuhh....cemerlang!ngee
Untuk maklumat lanjut tentang bunga-bunga tu dan nak tahu tentang 'jiwa' yang Ifti katakan tadi, rajin-rajinlah buka link yang diberi...selamat membaca. Membaca menambah ilmu di dada. ^_^ Wassalam....

6 comments:

  1. iyaa umi...samalah kita.. ros bukan saja cantik tp wangi dan amat simbolik...=)

    ReplyDelete
  2. Good day! Would you mind if I share your blog with my facebook group?
    There's a lot of people that I think would really appreciate your content. Please let me know. Cheers

    Have a look at my homepage - burun ameliyati

    ReplyDelete
  3. I've been exploring for a bit for any high quality articles or weblog posts in this kind of house . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this website. Reading this info So i'm happy to convey
    that I've a very just right uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I such a lot certainly will make certain to don?t fail to remember this website and provides it a look on a continuing basis.

    Here is my web blog - tamil movies online

    ReplyDelete
  4. It's remarkable in favor of me to have a web page, which is valuable designed for my experience. thanks admin

    Look into my weblog :: ebook download

    ReplyDelete
  5. Aah I get it now! I thought yοu meant this to be an optiоnal foоlish аdditіon.


    mу wеb-ѕite: personal loans

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...